utorak, 21. rujna 2010.

Diskus - riba od koje zastaje dah


Klasificiranje diskusa te osnovne informacije o uvjetima držanja



Diskusi pripadaju rodu Symphysodon koji trenutno obuhvaća tri vrste:

-Symphysodon aequifasciatus
-Heckel discus (Symphysodon discus)
- te nova vrsta čiji prijedlog imena je Symphysodon tarzoo

Novijim istraživanjima objavljenima u kolovozu 2007. godine, predlaže se da rod sadrži tri vrste i to:
- S. aequifasciatus (zeleni diskus)
- S. haraldi (plavi, smeđi i common)
. S. diskus (heckel diskus)

Obje studije ukazuju na tri vrste samo postoje neslaganja u nazivima.

Diskusi su veliki ciklidi koji su cijenjeni od strane akvarista još od ranih dvadesetih godina prošlog stoljeća. Ime diskus potječe od oblika njihova tijela koje je gotovo kružnog oblika (poput modernih CD/DVD medija), te uskog tijela širine svega nekoliko centimetara (2-3) što im olakšava kretanje u prirodnom obitavalištu koje je u gustom korijenju i mirnim vodama, pritokama, rukavcima i jezercima uz rijeku Amazonu punim drveća čije korijenje je u vodi, a grane padaju u vodu te stvaraju sigurnost ribama. Ujedno i smanjuju ph vrijednost vode što pogoduje diskusima.

Vrijednosti vode za držanje diskusa u akvarijima su slijedeće:
temperatura vode: od 27-30C
ph vrijednost: 5.5 do 7,5 (uzgojemim hibridima svakako odgovara najbolje vrijednost od 6-6.8)
tvrdoća vode: od 0-3 dh kad se radi o prirodnom obitavalištu, a kod uzgoja hibrida daleko više.

Kod mene u uzgajalištu je izmjena vode 24 sata na dan vrijednosti iz slavine ukupne tvrdoće oko 12-14dh što je pogodno za sve koji u Hrvatskoj već imaju ili namjeravaju kupiti ove prekrasne ribe.


Diskusi se prodaju pod raznim nazivima koji ovise o varijetetima kojih je u posljednjih dvadesetak godina izuzetno puno. Tako se iste varijante riba mogu u različitim zemljama ili bolje reći kontinentima pojaviti pod dva pa i više različitih naziva. Nemoguće je nabrojati sve varijetete odn. službene nazive jer se na tom području promjene događaju izuzetnom brzinom.


Kad govorimo o varijantama, sve varijante se mogu uspješno međusobno uparivati i križati te podizati mlade. Dijele se na divlje tj. primjerke koji su uhvaćeni u divljini u prirodnom habitusu pritoka rijeke Amazone te njihove potomke koji su izmriješćeni u uzgojnim uvjetima, i na hibridne čiji su roditelji i njihovi prethodnici izmriješćeni u akvarijima uzgajivača diljem svijeta.
Hibridni varijeteti su otporniji na držanje u akvarijima te su stoga najčešći stanovnici naših akvarija kao i zbog pristupačnosti u cijeni, dostupnosti te izboru i kombinaciji boja.

Ovaj blog je upravo posvećen hibridnim vrstama koje i sam uzgajam.

Nema komentara: