subota, 25. rujna 2010.

Fotografije mojih diskusa i uzgoja






+





U uzgoju se nalazi preko 50 akvarija ukupne zapremine 4500l vode. Izmjena vode se vrši 24 sata na dan i na taj način se ostvaruje optimalan rast ribe te se u potpunosti izbjegava stres koji obično nastaje prilikom klasičnih izmjena vode, pogotovo kod mladih riba.


Voda koja se koristi prilikom izmjene je voda iz vodovoda, te se ne dodaju nikakva kemijska sredstva što osigurava izbjegavanje stresa i nastanka bolesti nakon kupnje i stavljanja u vlastiti akvarij, kao kod riba koje se uvoze, primjerice iz Azije, jer su naravno uvjeti na kojima te ribe odrastaju drastično drugačiji od naših.

Također treba napomenuti kako ribe koje se uvoze iz Singapura ustvari dolaze iz drugih krajeva Azije (Malezija, Tajland, Filipini,..), Afrike i dr., tamo se skupljaju i potom šalju po Europi i dalje. To znači da takve ribe u kratkom vremenu promjene više različitih životnih uvjeta, za to vrijeme se slabo hrane i potom putuju praktično drogirane u par litara vode 48 sati. Pri letu avionom stvaraju se podtlaci u vrećicama i krvotoku na velikim nadmorskim visinama te štetni plinovi u krvi koji mogu rezultirati ugibanjem ribe nakon vađenja iz vrećice ili čak odmah kada se vrećice otvore te dođe svježi kisik odn. zrak.

Kolega uzgajivač je naručio i platio 1500E vrijednosti ribe iz Singapura te mu se upravo to dogodilo, kako je otvarao vrećice tako su ribe ugibale i nije im bilo spasa čovjek je dugogodišnji uzgajivač i ne bi se upuštao u takvu nabavku da nije znao što treba učiniti s ribama kada stignu). Kako su dobivale svježi kisik i vodu tako su ugibale. Zbog naprijed navedenih razloga diskus ima reputaciju ribe koja se teško održava, lako razboljeva a teško liječi, skupa je jer u cijenu prodane ribe vlasnici pet trgovina uračunavaju i uginuća koja su pravilo kod uvozne ribe iz azije,

Svaki uvoznik se kune kako su ribe prošle karantenu, čišćenje od raznih parazita, bakterija i sl., ( što bi u stvari i trebali učiniti prije stavljanja ribe u prodaju), ali ništa od toga nije istina. Ne kažem kako uvoznici ne znaju s ostalim ribama, ali diskus je specifičan i takva specifična znanja uvoznici riba ipak nemaju, a da ne govorim o prodavačima koji često na ribe gledaju kao da prodaju primjerice parfem, a ne živo biće.



Dugogodišnji uzgajivači diskusa su jedine osobe koje su mjerodavne po svim pitanjima od prilagodbe, liječenja, ishrane, mrijesta i svega ostalog, jer potrebno umijeće i znanje se stječe jedino iskustvom tj. vlastitim greškama i uspjesima, i mislim da traje cijelo vrijeme. Osobno mi se događalo da sam najviše pogriješio kad u stvari nisam niti bio svjestan svog neznanja.


Nema komentara:

Objavi komentar